DUURZAAM

WITTE DAKBEDEKKING

DUURZAAM

WITTE DAKBEDEKKING

blank

Samenbouwen aan een witte toekomst

Witte daken zijn de toekomst. Door de snelle temperatuurstijging op aarde is het ook in Nederland de laatste jaren zomers ontzettend warm en dit merken we niet alleen buiten maar ook in huis en onze bedrijfspanden. De laatste jaren investeren wij veel om de juiste producten te kunnen toepassen bij het veranderende klimaat.

Inmiddels werken wij al een aantal jaren met een tweetal producten die steeds meer gewild zijn in Nederland en waarvan wij elk jaar de vraag hierna zien stijgen; TPO- dakbedekking en Siloxaan vloeibare dakbedekking.

Vroeger was dakbedekking alleen in de kleur zwart, maar tegenwoordig zijn er steeds meer platte daken te zien die volledig wit zijn. Dit is natuurlijk niet zo gek als je ziet wat voor voordelen een wit dak met zich mee brengt. Het houd op een zeer effectieve manier de zomerse warmte tegen.

Energiebesparing.

Niet alleen particulieren maar ook bedrijven zien steeds meer dat je met witte dakbedekking veel kan besparen. In plaats van het te absorberen, reflecteert een wit dak namelijk het zonlicht. Witte daken doen het dan ook goed als passieve koeling. In de zomer houd je daarom makkelijke de warmte buiten huis. Aangezien de airco minder draait, bespaar je veel op je energiekosten.

Hoe zit dit dan in de winter? In de winter zal het binnen iets koeler zijn, maar energiespecialisten wijzen erop dat dit minimaal energieverlies is en niet opweegt met wat je in de zomer kunt uitsparen. Airconditioning verbruikt namelijk veel meer energie dan een centrale verwarming. Een flinke besparing op je energierekening dus!

Nog meer voordeel, maar met zonnepanelen.

Een ander belangrijk voordeel is dat het de effectiviteit van je zonnepanelen verhoogt. Fotovoltaïsche cellen doen namelijk hun voordeel met de weerkaatsing van het zonlicht: je krijg een hogere elektriciteitsrendement dan bij zonnepanelen op een dak met een donkere dakbedekking. Dit komt door 2 zaken deze verhoogde rendement. 1. Het dak én dus ook de zonnepanelen blijven koeler, wat zorgt voor een betere rendement van het silicium in de zonnecellen. Daarnaast vangen de panelen de weerkaatste zonlicht op, wat tot een stijging van de elektriciteitsproductie leidt.

Witte dakbedekking is PH- Neutraal wat het dus ook uitermate geschikt maakt om aan waterrecuperatie te doen.

Het verschil tussen de 2 producten die wij aanbieden is heel simpel; TPO-dakbedekking wordt voornamelijk gebruikt bij nieuwe aan te leggen platte daken en Siloxaan is meer gericht op renovatie en plaatselijke aanpassingen. Het effect voor u zal geen verschil maken wanneer er van beide producten uitgegaan wordt van de witte kleur.

Uit een Amerikaans onderzoek dat gepubliceerd is door het vakblad ‘Energy and Buildings, zijn groene daken beter voor het milieu dan traditionele daken, maar doen witte dakbedekkingen het nóg beter. De onderzoekers deden de volgende vaststellingen over witte, reflecterende daken:

  • Witte dakbedekking helpt 3 keer beter in de strijd tegen klimaatopwarming. In steden, die warmer zijn dan het omliggende platteland als gevolg van ‘urban heat island effect’, is reflecterende dakbedekking absoluut onmisbaar, benadrukten de onderzoekers.
  • Daken met een witte dakbedekking hebben lagere ‘life-cycle costs’ dan conventionele platte daken én vegetatiedaken. Witte dakbanen zijn met andere woorden goedkoper over de volledige levensduur van de dakbanen.
  • In het warme zuiden worden zwarte dakbanen het best vervangen door witte.

Meer informatie over TPO

Meer informatie over Siloxaan