Zonnepanelen en 2021, hoe zit het?

De oude regeling voor zonnepanelen loopt bijna af.

Er is in 2021 helaas geen landelijke subsidie voor zonnepanelen meer. Maar de BTW teruggave op zonnepanelen blijft van kracht. In sommige gemeentes zijn er ook lokale mogelijkheden. Dit is per gemeente apart bepaald.

De Nederlandse overheid heeft een verkapte subsidie voor zonnepanelen gerealiseerd. Dit betekend dat de volledige BTW op zowel materiaal als arbeid een particuliere consument kan terug krijgen. Als wij kijken naar de hoogte van deze verkapte stimulering, dan is dat veel interessanter dan de subsidies die er zijn of zijn geweest. De BTW van 21% is namelijk hoger dan de subsidiemaatregelen die er waren.

Daarnaast is het mogelijk om een lening af te sluiten voor de aanschaf van zonnepanelen. Dit is al mogelijk tegen een zeer lage rente. Let wel; dit is alleen mogelijk wanneer men ook isolatie, een zonneboiler of aan CV-inregelen aanschaft.

Zakelijk zonnepanelen subsidie.

Dit jaar blijven de volgende subsidies voor zakelijke aanschaf van zonnepanelen van toepassing:

  • MIA – milieu-investeringsaftrek
  • EIA – energie-investeringsaftrek
  • KIA – kleinschalingheidsaftrek
  • VAMIL – willekeurige afschrijving milieu-investeringsaftrek

Belangrijk is om deze zakelijke subsidie zonnepanelen boekhoudkundig met een accountant af te stemmen vanwege de bedrijfsvoering.

 

Wanneer u er voor kiest om zonnepanelen in combinatie met een wit dak aan te brengen haalt nu nóg meer rendement uit uw zonnepanelen!!

 

 

blank