KUNSTSTOF

KOZIJNEN EN DEUREN

REINIGING

DAKREINIGING

blank
Kunststof kozijnen

Kunststof kozijnen zijn tegenwoordig de meest gebruikte kozijnen, zowel bij nieuwbouw als bij bestaande bouw. Dat is voornamelijk te wijten aan de grote voordelen die je bij kunststof kozijnen kunt terugvinden.

Breed toepasbaar en onderhoudsarm

Kunststof kozijnen zijn prima kozijnen voor tal van toepassingen. Bovendien zijn kunststof kozijnen onderhoudsarm. U zult ze zo nu en dan even schoon moeten vegen, maar ze hoeven niet geverfd te worden en kunnen niet wegrotten bij achterstallig onderhoud.

Kunststof kozijnen kunnen dus veel hebben, en daarom erg populair in Nederland. Daarnaast hebben kunststof kozijnen een erg lange levensduur, al hebben de overige materialen dat vaak ook wel.

Kunststof kozijnen hebben een lange levensduur voordat ze eventueel vervangen dienen te worden. Ook zijn ze zeer goed bestand tegen alle weersinvloeden en blijven ze bovendien comfortabel dankzij het isolerend vermogen, ondanks dat de kozijnen zelf vaak hol zijn. Dat komt doordat de kozijnen van binnen zijn opgedeeld in tal van kleine kamertjes die elk als warmtebuffer werken.

Met zoveel voordelen is het wel logisch dat kunststof kozijnen erg populair zijn in Nederland.

Nadelen

Kunststof kozijnen hebben echter ook nadelen. Er is één nadeel waar veel mensen het over eens zijn: kunststof kozijnen zijn niet altijd even mooi. Daarnaast kan het zo zijn dat kunststof niet altijd samengaat met bijvoorbeeld de rustieke uitstraling van een oudere boerderij woning bijvoorbeeld. Het niet mooi vinden van deze soort kozijn is puur een kwestie van smaak en er zijn ook talloze huiseigenaren die kunststof kozijnen juist wel weer erg mooi vinden, mooier dan bijvoorbeeld houten kozijnen. Om deze groep tegemoet te komen hebben fabrikanten inmiddels een oplossing gevonden. Het is tegenwoordig ook mogelijk om kunststof kozijnen met bijvoorbeeld houtnerf, cube en rechte hoekverbinding te kopen. Of een soort dat sprekend op hout lijkt maar het niet is. Zo heeft u dus alle voordelen van kunststof, maar de mooie uitstraling die hout heeft te bieden. Het beste van beide werelden!

Verder kunnen kunststof kozijnen niet worden overgeschilderd zoals kozijnen van hout. De kozijnen blijven dus altijd in de kleur die ze hebben bij aankoop. Ook dat kan als een nadeel gezien worden. Wanneer je houten kozijnen hebt, kun je immers regelmatig je huis een compleet andere look geven, iets dat je met kunststof kozijnen niet hoeft te proberen.


Soorten

Kunststof kozijnen zijn er in tal van varianten. De 3 bekendste soorten zijn vaste ramen, draai-kiep-ramen en valramen.

  • Vaste ramen Een vast raam is een raam dat niet geopend kan worden. Deze ramen worden vaak gebruikt in combinatie met ramen die wel open kunnen. Mocht dat niet het geval zijn dan is het aan te raden om een goed luchtcirculatiesysteem te laten installeren of te zorgen voor goede ventilatieroosters zodat de ruimte alsnog kan ventileren. Houd er wel rekening mee dat enkel een ventilatierooster op een slaapkamer onvoldoende is als bron van verse lucht.
  • Draai-kiep-ramen Een ander veelgebruikt kozijn is het draaikiepraam. Dit is een raam dat zowel kan draaien als kan kiepen en dus in twee verschillende standen open kan. Meestal wordt dit type kozijn gebruikt in combinatie met een of meerdere vaste ramen. Vaak is het immers niet nodig om echt alle ramen in een ruimte te kunnen openen en zijn vaste ramen ook prima.
  • Valramen Het laatste type raam dat we hier bespreken is het val raam. Dit is een draaikiepraam dat niet kan draaien. Vaak worden deze ramen gebruikt op privacygevoelige plaatsen, zoals in een toilet of in de badkamer. Doordat het raam als het ware naar binnen valt, kan er niet zomaar naar binnen worden gekeken, zeker niet als u gebruik maakt van matglas of gefigureerd glas.

Verder zijn er nog tal van andere ramen, zoals bijvoorbeeld dakramen en Hef-schuifpuien.

Vergunning nodig?

Soms kan het zijn dat er een vergunning nodig is als u uw kozijnen wilt vervangen en kunststof kozijnen wilt plaatsen. Dit heeft te maken met het feit dat (vooral witte) kunststof kozijnen het straatbeeld kan doen veranderen als u ze aan de voorkant van uw woning of kantoor laat plaatsen. Daarom is het slim om eerst even te informeren bij uw gemeente. En kunt u ook de vergunningscheck van Omgevingsloket.nl gebruiken.

Subsidies kunststof kozijnen?

Soms kan het zijn dat de Rijksoverheid of lokale overheden subsidies beschikbaar maken voor bepaalde duurzame producten. Kozijnen en met name kunststof kozijnen kennen over het algemeen geen subsidieregelingen en kun je daarom geen subsidies krijgen als u voor deze vorm van duurzaamheid kiest (zie ook subsidie kozijnen). Echter is het wel zo dat er een Btw-verlaging van toepassing is op de plaatsing van kunststof kozijnen. Daardoor is de steun die je vanuit de overheid krijgt voor het plaatsen van kozijnen minimaal.

Isolatiemaatregel

Minimale isolatiewaarde *

Minimale oppervlakte

Subsidie per m2

HR++ glas ***

U ≤ 1,2

8 m2 per woning **

€ 53

Triple-glas*** in combinatie met isolerend kozijn ***

U ≤ 0,7 (triple-glas)
U ≤ 1,5 (kozijn)

8 m2 per woning **

€ 150

*** Bij de berekening van de oppervlakte moet worden gerekend met de netto glasmaten. Alleen het daadwerkelijk te vervangen oppervlakte glas komt namelijk voor subsidie in aanmerking. De buitenmaten, dus inclusief kozijn, zijn hierbij niet van toepassing.

Panman kunststof en aluminium service biedt u een tal van keuzes aan op het gebied van kunststof en aluminium!